Deelnemen aan een studie

Mijn bijdrage als proefpersoon

Als je aan onze klinische onderzoeken deelneemt, draag je niet alleen bij tot de medische wetenschap, maar ook tot het algemeen welzijn van patiënten. Vele van hen plukken dagelijks de vruchten van nieuwe geneesmiddelen of behandelingen. Hun levenskwaliteit gaat erop vooruit. Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn.

Voordeel voor iedereen

Meedoen aan klinisch onderzoek doe je voor verscheidene motieven. Omdat je patiënten meer hoop op genezing wil geven. Omdat je studeren en deelnemen kan combineren. Omdat je nieuwe vrienden wil maken op onze unit. Omdat je een vergoeding ontvangt. Steek zelf patiënten een hart onder de riem. Schrijf je in als kandidaat-proefpersoon bij de CPU!

 

Ik registreer me bij CPU

Voordat je aan één van onze onderzoeken kan deelnemen, dien je je eerst in te schrijven als kandidaat-proefpersoon bij de CPU. Dit verplicht je niet om effectief deel te nemen aan één van onze klinische studies. Je stemt alleen in dat we je persoonlijke gegevens vertrouwelijk opnemen in onze database. Zo kunnen we alvast je vrijwilligerprofiel aanmaken.

Je kan je inschrijven als medisch proefpersoon bij de CPU te Merksem door:

Na inschrijving via de website, vragen we je om de medische evaluatiefiche in te vullen. Naast je persoonlijke gegevens, dien je op dit formulier ook je medische geschiedenis toe te lichten. Ons medisch team kan zo beoordelen voor welke klinische onderzoeken je mogelijk in aanmerking komt. Op eenvoudig verzoek kunnen we je de medische fiche opsturen per post. Het formulier dien je in te vullen, te ondertekenen en naar CPU te Merksem terug te sturen (voorgefrankeerd). 

Janssen CPU Meld je aan al vrijwilliger op de website

 

Op naar mijn eerste algemeen vooronderzoek

Heb je je medische evaluatiefiche ingediend? Goed! Dan zullen we je contacteren voor een eerste niet-studiegebonden algemeen vooronderzoek. Ons medisch team zal enkele metingen uitvoeren:

 • Lengte en gewicht

 • Bloeddruk

 • Hartfilm (ECG)

 • Enz.

Op die manier krijgen we een zicht voor welke klinische onderzoeken je het meest geschikt bent. Deze eerste vrijblijvende kennismaking zal ongeveer 30 minuten duren en je ontvangt een vergoeding voor je engagement. Na evaluatie van onze artsen, zal je uitnodigingen ontvangen voor klinische onderzoeken waarvoor je een potentiële kandidaat bent.

Janssen CPU Screening Merksem II

Ik schrijf me in voor een onderzoek

Wij sturen je een vrijblijvende uitnodiging voor klinische studies waarvoor je een potentiële kandidaat bent. Zo kan je vrijblijvend kiezen of je je inschrijft. In de uitnodiging schetsen we het onderzoek, de toelatingsvoorwaarden, de vergoeding, enz.

Je schrijft je elektronisch in voor een klinisch onderzoek via onze website. Uiteraard kan je ook nog steeds telefonisch contact met ons opnemen om je op te geven als kandidaat. We schrijven je graag in.

Indien je geselecteerd bent, zal het rekruteringsteam je bellen om samen de studie en kalenders te overlopen. Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van de studie, plannen we een afspraak voor de screening.

 

Op naar de screening

We organiseren een screening of studiegebonden vooronderzoek voor alle klinische studies. Deze zijn verplicht om aan een studie te kunnen deelnemen. Tijdens deze screening informeren we je over alle aspecten van een studie:

 • Wat is het doel van het onderzoek?

 • Welke behandelingen worden onderzocht?

 • Hoe wordt bepaald welke behandeling ik krijg?

 • Belast het onderzoek mij extra?

 • Zijn er risico’s of bijwerkingen?

 • Wat wordt van mij verwacht in de loop van het onderzoek?

 • Welke vergoeding krijg ik?

Je deelname aan een klinisch onderzoek is steeds een weloverwogen beslissing. Voor een antwoord op al je vragen kan je steeds bij onze studieartsen of -verpleegkundigen terecht. Vind je dat je voldoende informatie hebt gekregen? Dan kan je intekenen op de klinische studie. Een deelname is steeds vrijblijvend. Je kan op elk moment kiezen om uit een studie te stappen. Na je akkoord, bepaalt ons medisch team of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van de studie.

 

Ik neem deel aan de studie

Voldoe je volgens ons medisch team aan de toelatingsvoorwaarden van de studie? Dan kom je in aanmerking om deel te nemen aan de studie.

Onze computer bepaalt willekeurig wie van de overgebleven proefpersonen effectief deelneemt, en wie reserveproefpersonen zijn. Een reserveproefpersoon kan deelnemen aan de studie als een effectieve proefpersoon uitvalt. Een reserveproefpersoon krijgt uiteraard een vergoeding voor zijn engagement. Indien je niet bent geselecteerd, dan nemen wij telefonisch contact met je op. 

Elke klinische studie kent zijn eigen bijzonderheden. Zo heeft de ene studie een lang verblijf op CPU, en de andere studie enkele visites op onze unit. Hou hier rekening mee als je deelneemt!

Bord CPU omgeving van de parking

 

Hoe dienen we studiemedicatie toe?

Om de resultaten van onze studies betrouwbaar te maken, creëren we vaak twee groepen die op elkaar lijken. De ene groep krijgt één behandeling. De andere groep krijgt een andere behandeling, mogelijk met placebo’s.

Een placebo is nepmedicatie. Het ziet er precies uit als echte medicatie, maar heeft geen actieve, werkzame bestanddelen. Een Ethisch Comité waakt steeds over het verantwoord gebruik hiervan. Wie welke behandeling krijgt, hangt af van een loting en toeval. Je kan zelf niet kiezen in welke groep je zit. Noch jij noch de arts kan de loting beïnvloeden. Dit proces noemt randomisatie.

 

De follow-up of het eindonderzoek

Na elke klinische studie volgen we onze proefpersonen op. Zo controleert ons medisch team of er bijwerkingen na afloop van een studie zijn. Daarvoor lassen we een eindonderzoek (follow-up) in op de laatste dag van je verblijf. Of enkele dagen later. Hierbij voeren we opnieuw enkele metingen uit. 

Klik hier om je te registeren als kandidaat vrijwilliger. Verdere vragen? Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord. 

Klinische studies, iets voor u?